Menu

Zdrowe nawyki

Nasze samopoczucie zależy od naszych wyborów żywieniowych... Każdy może zrobić coś dobrego dla siebie każdego dnia!

Mocno czekoladowe ciasteczka z fasoli - pyszny przepis na dobry początek weekendu!

dorotahucal

Lubię fasolę za niekończące się możliwości, które daje mi w kuchni. Z fasoli można zrobić pyszne gulasze, pasty do kanapek na słodko i na słono, a nawet ciasta i ciasteczka. W dodatku przygotowanie tych dań zajmuje tylko chwilę jeżeli używamy fasoli z puszki. Uprzedzając krytyków – owszem fasola sucha, którą odpowiednio długo namoczymy i samodzielnie ugotujemy jest zdrowsza i zachowuje więcej wartości odżywczych. Aczkolwiek jeżeli czas jest priorytetem, lepiej użyć fasoli z puszki niż nie jeść jej wcale przez zbyt długi czas przygotowywania ;)

Dodatkowo, aby rozwiać wasze wątpliwości, nikt, o ile nie widział jak przygotowuje się ciasteczka, nie jest w stanie stwierdzić, że są zrobione z fasoli!

Zdrowe słodycze - Ciasteczka z fasoli

Składniki:

  • 1 puszka białej lub czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki kakao
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 60g cukru

Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać dokładnie wodą i pozostawić do odsączenia. 50g czekolady posiekać na nie za drobne kawałki. Odstawić na bok. 100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odsączoną fasolę przełożyć do miski. Dodać jajko i cukier. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać płynną czekoladę i wymieszać łyżką. Na końcu wmieszać kakao. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować rękami kulki, układać je na blasze i spłaszczyć. (Można ręce zwilżyć wodą, ponieważ masa jest bardzo lepka). W ciasteczka powciskać kawałki odłożonej czekolady.

 IMG_20180217_1313501

Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu powinny poleżeć ok. 30 minut na blasze aby stężeć.

Cukier w przepisie można zastąpić np. ksylitolem, to na pewno zdrowsza wersja. Aczkolwiek dzięki użyciu fasoli jako bazy ciasteczek mają one wysoką zawartość błonnika, który spowalnia przyswajanie cukru. W związku z tym nawet jeżeli użyjemy zwykłego cukru nie spowoduje on nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, proces ten będzie powolniejszy i spokojniejszy :)

Życzę smacznego! :)

Najlepsza recenzja ciasteczek:

 IMG_20180217_155650

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Beata] 195.242.139.*

    Dobry wieczór, zainteresował mnie ten przepis i mam pytanie jak długo ciasteczka są smaczne, czyli jak wcześniej należy je przygotować?
    Pozdrawiam, Beata

  • dorotahucal

    Ciasteczka są gotowe do jedzenia w 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Jak długo mogą poleżeć - to na pewno zależy do sposobu przechowywania i wilgotności powietrza. U mnie nie stały dłużej niż dzień :)

  • Gość: [Dajana] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Nie wpadłabym na dodanie fasoli do masy na ciastka.. przepis wypróbuję dzisiaj bo mnie strasznie zaciekawił :D

  • Gość: [gamerha] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Z takim połączenie się jeszcze nie spotkałam. Ale mina dziewczynki jest najlepszą rekomendacją chyba :)

  • niepowtarzalnaa

    Pycha :) Przydatny wpis. Pozdrawiam i zapraszam również do mnie :) myywordmybond.blox.pl/html

  • tad3r

    Ciekawe opcje, nieźle !
    london-escorts-agency.co/girl/tania

© Zdrowe nawyki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci