Menu

Zdrowe nawyki

Nasze samopoczucie zależy od naszych wyborów żywieniowych... Każdy może zrobić coś dobrego dla siebie każdego dnia!

Stir fry po tajsku - pyszne i pełnie witamin.

dorotahucal

Za co kochamy kuchnię tajską? Za świeżość, chrupiące warzywa, szybkość przygotowania i bardzo bogaty smak. Być może o czymś zapomniałam? Jeżeli tak, piszcie w komentarzach...

Do tego dania użyłam polędwiczki wieprzowej, ponieważ obok mięsa z indyka i kurczaka, to właśnie polędwiczka najlepiej nadaje się do krótkiej obróbki termicznej. Nawet wówczas jest bardzo miękka.

Polecam Wam używanie mieszanki przypraw. Kompletowanie jej pojedynczych składników mogłoby być odrobinę problematyczne. Poza tym, jeżeli nie używacie takich ziół na co dzień, to po dłuższym leżakowaniu w szafce tracą aromat i nie są już tak smakowite.

No więc, nie przedłużając oto mój przepis na szybkie STIR FRY PO TAJSKU:

Składniki (2 porcje):

  • 300g polędwiczki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • ¼ kapusty pekińskiej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka ziół tajskich
  • 1 łyżka oleju

 

Przygotowanie potrawy zaczynam od pokrojenia polędwiczki w bardzo cienkie paseczki. Do tak pokrojonego mięsa dodaję 1 łyżkę sosu sojowego, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę ziół tajskich (w składzie są: czosnek, kolendra, liście kolendry, chili, trawa cytrynowa, imbir, kozieradka, kurkuma, kmin rzymski). Mięso mieszam z przyprawami i odstawiam do lodówki.

IMG_20171124_134006

Następnie wstawiam ryż, ponieważ ten brązowy dość długo się gotuje. Paprykę i marchewkę kroję w słupki. Kapustę pekińską siekam niezbyt drobno. Do szklanki z wodą dodaję resztę sosu sojowego, cukier, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mąkę ziemniaczaną.

 

IMG_20171124_140252

 

Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Dodaję mięso wraz z marynatą i smażę aż nie będzie surowe. Dodaję warzywa i smażę jeszcze kilka minut. W trakcie całego przygotowywania potrawy patelnia musi być bardzo gorąca, warzywa mają być chrupkie, a nie „uduszone”.

IMG_20171124_140414

Dodaję sos na patelnię i mieszam tak, aby całość potrawy pokryła się sosem. Na talerze wykładam ugotowany ryż, mięso z warzywami i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Mniam!

IMG_20171124_141540

© Zdrowe nawyki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci