Menu

Zdrowe nawyki

Nasze samopoczucie zależy od naszych wyborów żywieniowych... Każdy może zrobić coś dobrego dla siebie każdego dnia!

3 bardzo proste przepisy na szparagi oraz kilka zaskakujących faktów o tych warzywach

dorotahucal

Całą wiosnę czekam niecierpliwie aż w sklepach pojawią się szparagi ;) W maju są już dostępne we wszystkich większych sklepach, ale są to szparagi zagraniczne – nie tak smaczne jak lokalne. Na szczęście już wkrótce pojawią się na targach i straganach szparagi polskie, zebrane w okresie dojrzałości, a nie dojrzewające po drodze z ciepłych krajów. Szparagi są pyszne, bardzo zdrowe i niskokaloryczne, więc żal byłoby nie skorzystać z tych sezonowych warzyw.

tiffanygallen234632

Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne mają szparagi?

  1. Przy bardzo niskiej kaloryczności na poziomie około 18 kcal na 100 g, są bardzo bogatym źródłem zarówno witamin A, C, E, K, B6, kwasu foliowego, jak i minerałów takich jak żelazo, miedź, wapń.
  2. Są bogatym źródłem błonnika, który jest bardzo ważny dla osób odchudzających się oraz walczących z podwyższonym poziomem cholesterolu, insulinoopornością lub cukrzycą.
  3. Zawierają duże ilości asparginy – aminokwasu, który ma działanie moczopędne, pozwala pozbyć się nadmiernych ilości wody zgromadzonej w organizmie, dlatego o szparagach powinny pamiętać osoby z obrzękami.
  4. Zielone szparagi są bardzo bogatym źródłem antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu komórek.
  5. Zawierają naturalne prebiotyki, które są bardzo ważne dla zachowania prawidłowej flory bakteryjnej.
  6. W medycynie tradycyjnej szparagi stosowane były jako środek na reumatyzm.
  7. Poprawiają samopoczucie – dzięki zawartości tryptofanu, aminokwasu niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  8. Dzięki odpowiedniej kombinacji składników odżywczych i fallicznemu kształtowi są uznawane za afrodyzjak ;)

Wiele osób nie je szparagów, ponieważ nie wie jak je przygotować. Dlatego też chciałam wam przedstawić kilka bardzo prostych, szybkich i smacznych pomysłów na dania ze szparagami. Szparagi doskonale komponują się z jajkami, serami i wędliną. Wiele osób gotuje szparagi w wodzie, ale ja uważam, że wtedy ich smak jest mniej intensywny. Ja wolę szparagi duszone na niewielkiej ilości tłuszczu lub grillowane. Pozostaje jeszcze wybór pomiędzy białymi i zielonymi szparagami. Ja wolę zielone, ponieważ ich smak jest bardziej wyrazisty, a poza tym ich właściwości antyoksydacyjne są dużo lepsze.

  1. Szparagi w sosie serowym, czyli szparagi dla osób lubiących dania niskowęglowodanowe.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 kostki sera feta (lub innego sera kanapkowego)
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki (ok. 2-3 cm od końca), kroimy na kawałki ok. 3 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub masła klarowanego, wrzucamy szparagi. Solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Można je również ugrillować. W czasie kiedy szparagi się duszą przygotowujemy sos serowy. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt naturalny i ucieramy razem. Ja lubię jak sos nie jest idealnie gładki i zostają grudki wyrazistego sera. Sos doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotowe szparagi wykładamy na talerzy i polewamy serowym sosem.

  1. Kanapka z jajkiem na twardo, serem i szparagami.

Składniki na 3 kanapki:

  • ½ pęczka szparagów zielonych
  • 3 kromki chleba żytniego razowego lub pumpernikla
  • Odrobina masła do posmarowania pieczywa
  • 3 plastry żółtego sera o wyrazistym smaku (np. cheddar)
  • 1 jajko

Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki (ok. 2-3 cm od końca), kroimy na kawałki ok. 3 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego lub masła klarowanego, wrzucamy szparagi. Solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Można je również ugrillować. Jajko gotujemy na twardo. Pieczywo smarujemy cienko masłem, kładziemy po plastrze sera i szparagi. Na wierzchu układamy plasterki ugotowanego jajka. Można doprawić sosem jogurtowym z ziołami.

 szparagi1

  1. Pełnoziarnisty makaron ze szparagami i szynką parmeńską - bardzo szybkie danie na obiad lub kolację.

Składniki na 2 spore porcje:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej)
  • 2 szklanki suchego makaronu pełnoziarnistego
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Szynkę kroimy w paseczki, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy szynkę. Jeżeli używamy bardzo chudej wędliny może będzie konieczne dolanie odrobiny oleju. Jeżeli szynka była zbyt tłusta można odlać z patelni trochę tłuszczu jak już się wytopi. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki (ok. 2-3 cm od końca), kroimy na kawałki ok. 3 cm. Jak już szynka się trochę przesmaży dorzucamy szparagi, doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem aż szparagi będą miękkie. Makaron gotujemy al dente. Ugotowany makaron przekładamy do szparagów i mieszamy razem. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.

SMACZNEGO!

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • krisskala

    Szparagi w sosie serowym, polecam! Przepis baja!

  • dorotahucal

    Dzięki krisskala!

© Zdrowe nawyki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci