Menu

Zdrowe nawyki

Nasze samopoczucie zależy od naszych wyborów żywieniowych... Każdy może zrobić coś dobrego dla siebie każdego dnia!

Jak oczyścić swój organizm po Świętach

dorotahucal

Czy znów po Świętach odczuwasz skutki przejedzenia? Uczucie ciężkości, niestrawność, brzuch jak balon, zgaga – znasz to? Winę za to ponoszą tłuste, ciężkostrawne potrawy, których pozostałości teraz zalegają w Twoich jelitach. Pomóż sobie kilkoma prostymi sposobami:

  1. Dieta oczyszczająca – niestety często po świętach nasze jelita są bardzo obciążone pozostałościami tłustych, ciężkostrawnych potraw. Dlatego w pierwsze dni po świętach postaw na pełnoziarniste płatki, kasze, warzywa, sałatki, zupy i owoce między posiłkami. To wszystko po to, aby dostarczyć jelitom błonnik, który wymiecie niepotrzebne złogi.
  2. Bardzo dużo płynów. Przy diecie wysokobłonnikowej konieczne jest picie dużej ilości płynów. Jeżeli tego nie zrobimy błonnik nie dość, że nie spełni swojej roli, to jeszcze spowoduje dodatkowe wzdęcia. Woda pomoże Ci pozbyć się z organizmu niechcianych złogów i przyspieszy trawienie. Do wody możesz dodać kawałki cytryny, która również pobudzi układ trawienny, oczyści wątrobę, pomoże odkwasić organizm. Jeżeli cierpisz na wzdęcia możesz postawić na ziołowe herbatki, które pomogą pozbyć się problemu.
  3. Zadbaj o ruch fizyczny. Może warto w tygodniu po Świętach zostawić samochód w garażu i wybrać się do pracy rowerem lub autobusem i wysiąść dwa przystanki wcześniej? :)

Moja propozycja na dzisiejszy obiad, to:

ZUPA Z POREM i KASZĄ KUS-KUS

leek640530_1280

Składniki (2 porcje):

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki kaszy kus-kus
  • 2 pory (biała i jasnozielona część)
  • 2 szklanki bulionu lub wody z przyprawą typu Jarzynka (ale taką dobrej jakości – bez wzmacniczy smaku)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pestek dynki

Pory pokrój w krążki, a cebulę w kostkę. Olej rozgrzej na patelni i podduś na nim posiekany czosnek i cebulę, a następnie pory. Dodaj bulion (lub wodę z przyprawą typu Jarzynka), doprowadź do wrzenia. Dopraw dla smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę gotuj kolejne 10 minut. Zagotuj 1/2 szklanki wody, zalej nią kaszę kuskus i pozostaw na kilkanaście minut. Dodaj do zupy. Zupę dopraw ulubionymi ziołami i zmiksuj na krem. Przed podaniem posyp pestkami dyni. Do zupy możesz podać dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego.

Kaloryczność jednej porcji (bez pieczywa), to:

Energia (kcal)

235 kcal

Białko

12 g

Tłuszcz

10 g

Węglowodany ogółem

16 g

Błonnik pokarmowy

6 g

 SMACZNEGO!

 

© Zdrowe nawyki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci