Menu

Zdrowe nawyki

Nasze samopoczucie zależy od naszych wyborów żywieniowych... Każdy może zrobić coś dobrego dla siebie każdego dnia!

Nudnym kanapkom mówimy zdecydowanie NIE!

dorotahucal

Kanapki na śniadanie... Kanapki na drugie śniadanie... Kanapki na kolację... Wielu z nas po prostu je lubi i stanowią one główny element jadłospisu. Poza tym, nie ma co się oszukiwać – są szybkie do zrobienia, więc wielu z nas chętnie po nie sięga. Standardowy zestaw to chleb + masło + ser + wędlina + pomidor – na pewno to znacie ;) Przy odpowiednio dobranych składnikach to może być całkiem zdrowy zestaw, ale pod warunkiem, że taka kanapka nie powtarza się codziennie, albo i dwa razy dziennie. Bardzo ważnym elementem zdrowej diety jest różnorodność! Dlatego dziś zaproponuję wam kilka przepisów na bardzo smaczne pasty do kanapek.

Najpierw kilka słów o podstawie, czyli pieczywie. Dobrze wybrane pieczywo jest bardzo wartościowym składnikiem diety. Najlepszą opcją jest chlebek razowy/pełnoziarnisty na zakwasie. Do tego bardzo fajnie jest jeżeli w większości zrobiony jest z mąki żytniej. Dla urozmaicenia można wybierać chleby z różnymi dodatkami – słonecznikiem lub czarnuszką. Raz na jakiś czas można też zamienić taki chlebek na bułkę grahamkę. Unikajmy jednak białego, pszennego pieczywa – truizm, wiem, ale wciąż wielu z nas opiera swoją dietę na takich właśnie produktach, które spożywane w dużych ilościach przyczyniają się do rozwoju wielu chorób metabolicznych.

Wracając do sedna, oto moje propozycje na urozmaicenie kanapek:

  1. Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie
  • 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść listków bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki miksujemy na pastę za pomocą blendera. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać trochę wody. Świetnie smakuje posypana świeżą rukolą.

  1. Pasta z awokado – moja zdecydowanie ulubiona ;)

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado (musi dać się łatwo rozgniatać widelcem)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Można dodatkowo posypać ulubionymi kiełkami.

IMG_20170126_105030_158

  1. Pasta z tuńczyka z serkiem wiejskim.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 serek wiejski
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki miksujemy na pastę za pomocą blendera. Do kanapki z taką pastą można podać ogórek kiszony.

  1. Szybki pasztecik z kurczaka.

Składniki:

  • 200g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 plastry sera żółtego, najlepiej takiego o wyrazistym smaku np. cheddar

Mięso gotujemy z ulubionymi ziołami do drobiu. Wszystkie składniki miksujemy na pastę blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Do kanapki z tą pastą pasują pomidorki koktajlowe lub czerwona papryka pokrojona w słupki.

Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom wasze weekendowe śniadania będą smakowały inaczej niż zwykle ;)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • gosikjar

    Pasta z awokado z kiełkami zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe :) Inspirujesz! :) Dzięki.

  • dorotahucal

    Dzięki gosikjar! :)

© Zdrowe nawyki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci