Menu

Zdrowe nawyki

Nasze samopoczucie zależy od naszych wyborów żywieniowych... Każdy może zrobić coś dobrego dla siebie każdego dnia!

Kolorowe babeczki z quinoa - przepis, który możesz wykorzystać na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę

dorotahucal

Lubię takie potrawy, które są zdrowe, pożywne i można ich zrobić od razu więcej żeby mieć pod ręką. Takie są właśnie te babeczki. Można je przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić. Przykładowo 3-4 takie babeczki to bardzo pożywne śniadanie lub kolacja, zwłaszcza w połączeniu z jakąś lekką sałatką. Jedna babeczka – może być idealną przekąską na nagły atak małego głodu ;) Mają one w swoim składzie prawdziwą odżywczą petardę – quinoa, inaczej komosa ryżowa. Chociaż używamy jej jak kaszy, wcale nie jest zbożem, a owocem. O właściwościach tej rośliny napiszę innym razem. Tymczasem skupmy się na babeczkach ;)

Jeżeli macie dzieci, warto zadbać o ładne papilotki do muffinek lub silikonowe foremki – dzieci lubią jak jest ładnie i kolorowo ;)

 Babeczki z quinoa


Składniki na 12 sporych babeczek:

  • ¾ szklanki komosy ryżowej (przed ugotowaniem),
  • 3 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100g sera żółtego, najlepiej takiego wyrazistego w smaku, np. cheddar, grana padano.

Komosę płuczemy na sitku i gotujemy w 1,5 szklanki wody aż zmięknie (ok. 15 minut). Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy drobno, ser ścieramy na tarce. Ugotowaną komosę mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, kurkumą i ulubionymi ziołami. Przekładamy do silikonowych lub papierowych foremek na muffinki i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Zamiast papryki i szczypiorku można dodać inne składniki – startą na tarce cukinię, pieczarki, wędliną albo inne znalezisko z lodówki ;)

Wartości odżywcze jednej babeczki

Energia (kcal)

99 kcal

Białko

7 g

Tłuszcz

4,5 g

Węglowodany

9 g

Błonnik pokarmowy

1,05 g

 

 

© Zdrowe nawyki
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci